PKN
Hervormde gemeente Dreischor-Noordgouwe
 
Geschiedenis zondagsschool Noordgouwe Geschiedenis zondagsschool Noordgouwe
Al jarenlang is er op Noordgouwe een goed lopende zondagsschool. De allereerste gegevens die terug te vinden zijn komen uit het jaar 1900. Er werd in de kerknotulen melding gemaakt van de viering van het kerstfeest in de kerk onder leiding van mevrouw Nauta, de vrouw van dominee E.L. Nauta die hier van 1899 tot 1903 aan de Hervormde Gemeente verbonden was.
Toen de heer Dies Viergever (86) als 10-jarige jongen in Noordgouwe kwam wonen, werd er leiding gegeven door ds. A.E. van Griethuysen, die ook in 1922 in Noordgouwe begon. Hij stond er tot 1945. De grotere kinderen kregen zondagsschool in de kerk bij de dominee zelf en de kleinen in de consistorie bij mevrouw van Griethuysen. Daar stond ook een orgeltje dat door mevrouw (en soms ook door de dominee) bespeeld werd. Er was toen nog geen verenigingsgebouw, dus alles gebeurde in de kerk.
Omdat het zondagsschoolwerk al spoedig voor mevrouw te veel werd (ze had ook nog drie kinderen) kwamen Jans (de Keizer-) Adriaanse en Mien (den Engelsman-) van der Wielen leiding geven aan de jongste groep kinderen. Dat ging niet zomaar, nee, elke zaterdagavond moesten ze in de pastorie komen om het programma en het verhaal voor de volgende zondag door te nemen. Er werd geoefend en overhoord.
Op de zondagsschool ging het er vrij strak aan toe. Er werd begonnen met gebed en daarna werden liedjes gezongen uit het oude bundeltje “Wie zingt mee” van de Nederlandsche Zondagsschoolvereniging. Ook werd het versje of tekst overhoord dat de kinderen in de week ervoor uit het hoofd moesten leren. Als je het helemaal goed kon opzeggen, kreeg je als beloning een plaatje. Groot feest was het jaarlijkse kerstfeest. Dat begon ’s avonds om 6 uur, maar om kwart voor zes stonden de kinderen voor de deur te dringen vol verwachting op die heerlijke dingen die zouden gebeuren: de hele grote kerstboom vol echte kaarslichtjes (een emmer water er bij), de mooie verhalen (het kerstverhaal door de dominee en het vrije verhaal door mevrouw), de warme chocolademelk met kerstkransje van suikergoed en chocolade, de prachtige oude kerstliederen die zo mooi klonken in die stampvolle kerk en niet te vergeten de geschenken na afloop: een boekje, een grote sinaasappel en een “kossewagen” (een plat ovaal broodje met krenten).
Wat een verwennerij in die tijd, waarin armoe troef was en een sinaasappel een bijzonderheid.
Al die jaren door proberen we voor de kinderen op een leuke en gezellige manier de Bijbelse verhalen en liedjes er om heen te brengen.
Na afloop van de vertelling is er een verwerking, soms in de vorm van een knutselwerkje, maar meestal een spelletje, om na het stilzitten even te kunnen bewegen. Ook is er wel eens een zoek- of speurtocht, soms met een echte schatkist. En altijd is er het dropje, voor de vertelling, want daar kun je zo lekker op zuigen, terwijl je naar het verhaal luistert.
Met Kerst is er elk jaar een mooie viering in de kerk.
Met Pasen brengen de kinderen zelfgemaakte mandjes met meegebracht fruit naar zieken en bejaarden in het dorp zelf en omgeving, het ziekenhuis en ook worden de oud-Noordgouwenaars in de tehuizen niet vergeten. Vooral het laatste brengt nogal eens een ontroerende reactie te weeg.
Dat is zo het vaste patroon van de zondagsschool. Je hoopt dat de kinderen er goede herinneringen aan zullen bewaren en dat ze er in hun verdere leven misschien nog eens wat aan zullen hebben, want het is een “goede boodschap” die je probeert mee te geven.

BRON: Eeuwboek Noordgouwe/Schuddebeurs 2000 Uitgave Dorpsraad Noordgouwe/Schuddebeurs
terug
 
 
 

Adriaanskerk Dreischor
datum en tijdstip 28-07-2019 om 10:00
meer details

Driekoningenkerk Noordgouwe
datum en tijdstip 04-08-2019 om 10:00
meer details

Stichting Vrienden Adriaanskerk | André Knevel & Holgerd Vachlis
datum en tijdstip 07-08-2019
meer details

Adriaanskerk Dreischor
datum en tijdstip 11-08-2019 om 10:00
meer details

Vlasdag Dreischor
datum en tijdstip 17-08-2019 om 10:00
meer details

Driekoningenkerk Noordgouwe
datum en tijdstip 18-08-2019 om 10:00
meer details

 
Hervormde gemeente Dreischor-Noordgouwe

Doopvont Noordgouwe
Hervormde gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Hervormde gemeente Dreischor met de Hervormde gemeente Noordgouwe. Sinds 19-10-2014 is ds. J.C. van de Putte (1956)  
M 06 31 99 36 60
E
als predikante aan onze gemeenten verbonden.
De ene zondag is er dienst om 10:00 uur in Dreischor, de andere zondag om 10:00 uur in Noordgouwe.
Actief binnen de gemeente zijn de Bijbelkring en Kring de Rode Draad.
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.