Grafmonumenten families Mogge en Ockerse teruggeplaatst 2011

Foto: Dirk-Jan Gjeltema
Grafmonumenten families Mogge en Ockerse teruggeplaatst 2011

Bij de begrafenis van Pieter Mogge in 1756 in Dreischor kregen de genodigden behalve brood, wijn en kaas, ook tabak en pijpen voorgeschoteld. Rookwaar ontbrak gistermiddag weliswaar, maar getoost werd er wel bij de viering van het feit dat de gerestaureerde grafmonumenten terug zijn in de Adriaanskerk. De praalgraven van Mogge en zijn ooms Ockerse liggen er weer indrukwekkend mooi bij. En meer dan dat. De volledige grafkapel is, van het zwart-gouden traliewerk bij de entree tot de beschilderde zoldering, onder handen genomen. Daarnaast zijn onder meer de muren van de kerk gestuct. Onze kerk is weer een prachtig middelpunt van ons dorp gewordenaldus kerkenraadvoorzitter Henk van den Hoek. Daar ging wat werk aan vooraf. Toen de kerkenraad drie jaar geleden nieuw aantrad, drukte de oud-kerkrentmeester de nieuwelingen meteen op het hart goed op het grafmonument te letten, omdat de eeuwenoude beelden in rap tempo achteruit gingen. Met de 6500 gulden die de gemeente in dat verre verleden als legaat voor onderhoud heeft gekregen, lukte het niet om de boel op te knappen. Ook al kwam dat legaat na gemeentelijke herindelingen keurig bij de gemeente Schouwen-Duiveland terecht. En vertegenwoordigen die duizenden guldens van toen inmiddels een waarde van 1,9 miljoen euro, vermaakte Van den Hoek het ruimschoots aanwezige publiek. Met de rijkssubsidiëring wegwerken restauratieachterstand uit 2008 lukte het wel. Met vereende krachten (onder meer door kerkrentmeesters en gemeente) werd een aanvraag ingediend. Op 29 mei 2009 werd de benodigde subsidie toegekend. De klus kon beginnen. Een bijzondere klus, want om de monumenten op te knappen zijn de rijkelijk versierde praalgraven volledig gedemonteerd en afgevoerd naar de werkplaats van steenhouwerij Zederik (dochter van de Koninklijke Woudenberg) in Tienhoven. Het complete karwei vergde ongeveer een jaar.

Bron: PZC Regio Schouwen-Duiveland door Esme Soesman. zaterdag 22 januari 2011

datum en tijdstip 21-07-2019 om 10:00

Adriaanskerk Dreischor
datum en tijdstip 28-07-2019 om 10:00

datum en tijdstip 04-08-2019 om 10:00

Stichting Vrienden Adriaanskerk | André Knevel & Holgerd Vachlis
datum en tijdstip 07-08-2019

Adriaanskerk Dreischor
datum en tijdstip 11-08-2019 om 10:00

Vlasdag Dreischor
datum en tijdstip 17-08-2019 om 10:00

Hervormde gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Hervormde gemeente Dreischor met de Hervormde gemeente Noordgouwe. Sinds 19-10-2014 is ds. J.C. van de Putte (1956)
M 06 31 99 36 60
als predikante aan onze gemeenten verbonden.
Binnen de gemeente zijn een zondagsschool en meerdere kringen actief.