Ridderzerk | Adriaanskerk Dreischor

Ingemestelde ridderzerk (foto Sandra Debby Gracia de Lima | facebook Grazissima)
Ridderzerk | Adriaanskerk Dreischor
In 1960 kwam van onder de kerkvloer een wapensteen, waarop een voetboog, te voorschijn. Voordat het buskruit in de 14de eeuw was uitgevonden bestreden ridders elkaar met het zwaard en was de landsheer in oorlog dan riep hij uit elk van zijn heerlijkheden een aantal mannen op om hem als medestrijders te helpen. In zo'n geval moest Dreischor een "heercogghe (een breed soort schip) met 25 bewapende mannen" leveren. Deze moesten met pijl en boog kunnen omgaan, wat voor ridders juist minderwaardig was, die gingen daarmee alleen op jacht. Daarom bestond in elke plaats een "gilde van den edelen voet- en cruysboghe", waarvan de leden zich oefenden in het boogschieten. Zo'n gilde kreeg daarvoor een vergoeding van de landsheer. (Informatie boekje J.L. Braber)

Kerkdiensten op internet
datum en tijdstip 05-04-2020

Boodschap van ds. Josée van de Putte
datum en tijdstip 05-04-2020

Paasstollenactie gaat niet door vanwege de coronacrisis
datum en tijdstip 11-04-2020

Hervormde gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Hervormde gemeente Dreischor en de Hervormde gemeente Noordgouwe. Sinds 19-10-2014 is ds. Josée van de Putte (1956) als predikante aan onze gemeente verbonden.