PKN
Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe
 
Sint-Adriaan

Sint-Adriaan
Sint-Adriaan is de beschermheilige voor de epidemieën.
 
Adriaanskerk

Adriaanskerk
Het kerkgebouw heeft de naam van Adriaanskerk gekregen. Op internet vind je ook Sint Adriaanskerk en Sint-Adriaanskerk. Waarom Adriaanskerk?

Wij kregen het volgende antwoord van Huib Uil, stadshistoricus bij de Gemeente Schouwen-Duiveland: 'De naam Adriaanskerk in gebruik is vanaf 1984. In dat jaar deed het NCRV-Kerkepad de Hervormde kerk te Dreischor aan. Dat was voor de arts, genealoog en historicus drs. J.L. Braber, woonachtig in dit dorp, aanleiding een brochure uit te geven over de geschiedenis van de kerk en op het titelblad gebruikte hij de aanduiding Adriaanskerk. Een toelichting in het boekje is, afgezien van de verklaring van de heilige, niet opgenomen. De naamgeving is sindsdien in gebruik gebleven. Zeer terecht is de aanduiding Adriaanskerk aangehouden. Varianten daarvan zijn- en worden zelden gebruikt en dan als regel niet door de direct betrokkenen.'
 
Sint-Adriaan Sint-Adriaan
Iedere kerk was gewijd aan een bepaalde heilige. De patroonheilige van Dreischor was Sint-Adriaan die hier te boek stond als de heilige van de huidenvetters, dat zijn de leerlooiers. Het was uiteraard een beschermheilige waaraan men behoefte had, zodat we mogen concluderen dat de schapenhuiden ter plaatse werden gelooid.
Pasgeborenen werden veelal genoemd naar de schutspatroon van hun dorp, zodat hier Adriaan destijds de meest gebruikte voornaam was.
Over de heilige Adriaan is het volgende bekend.
Wegens schaarste aan middeleeuwse bronnen is tot nu toe niet gebleken of er verband heeft bestaan tussen de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen en de Sint-Adriaanskerk te Dreischor. Onmogelijk is dat niet, omdat in veel gevallen Vlaamse monniken betrokken waren bij de inpoldering van Zeeuws gebied. Bovendien is het opvallend dat ook Dreischor bedevaartsplaats was, zij het lang niet in die mate als Geraardsbergen.

Bron: Uit Dreischors verleden door J.L.Braber
 
Bedevaart naar Dreischor

Draaginsigne van Sint-Adriaan Geraardsbergen. Het werd in Zierikzee gevonden. Te zien in het Stadhuismuseum
Bedevaart naar Dreischor
Naar Dreischor werden bedevaarten ondernomen, op Sint-Adriaansdag.
De processie, de ommegang van Sint-Adriaan, hield men op 8 september.
Dat was hier in de rooms-katholieke tijd de hoogtijdag van het kerkelijk leven.
Een groot aantal bedevaartgangers uit heel Schouwen en Duiveland zette deze traditie zelfs in 1597 nog voort.
Zij gingen dan in optocht barrevoets door het dorp, tot groot ongenoegen van de predikant.

Bron: Bezienswaardigheden in de Adriaanskerk te Dreischor

Ook waren er strafbedevaarten naar Dreischor
lees meer »
 
Een pelgrimsreis naar Dreischor Een pelgrimsreis naar Dreischor
Een pelgrimsreis naar Dreischor
 
Het klooster van Sint Arjaan Het klooster van Sint Arjaan
In Sirjansland, dat vroeger Klein Dreischor heette en in de Middeleeuwen met Dreischor één eiland vormde, wordt de volgende uitdrukking nog gehoord : “Naar het klooster van Sint Adriaan gaan” in de betekenis van “gaan trouwen”. Dat correspondeert met het (Middeleeuwse?) Vlaamse liedje  “Zij zou gaarne gaan, naar het klooster van Sint Arjaan, waar twee paar schoenen onder één bed staan.”
De zegswijze vond haar oorsprong in het verhaal van de marteling van de heilige en een legende er rond geweven, waarin Sint-Adriaan en zijn echtgenote Athalia als een toonbeeld van huwelijkstrouw en liefde worden voorgesteld.

Old Flemish Folk Song: Het klooster van Sint Arjaan
 
Pelgrimsreis naar Dreischor

De pelgrim van de Hostellerie
Pelgrimsreis naar Dreischor
De oude pelgrimsroute, die loopt van Zierikzee naar Dreischor, is op 02-06-2018 opnieuw gelopen door een groepje van 21 wandelaars. De wandeling loopt van het Stadhuismuseum, waar een pelgrimsinsigne van Sint Adriaan te bezichtigen is, via de Hostellerie te Schuddebeurs, naar de Adriaanskerk en als eindpunt landbouwmuseum Goemanszorg.
De pelgrimswandeling heeft een lengte van 8 kilometer.
De video “Pelgrimstocht naar Dreischor” vindt u hier
 
lees meer »
 
 
 

YouTube Orgelmuziek Dreischor-Noordgouwe
datum en tijdstip 16-06-2021 om 20:00
meer details

Driekoningenkerk Noordgouwe
datum en tijdstip 20-06-2021 om 10:00
meer details

 
Protestantse gemeente Dreischor-Noordgouwe

Doopvont Noordgouwe
Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Protestantse Gemeente Dreischor en de Protestantse Gemeente Noordgouwe.
Sinds 19-10-2014 is ds. Josée van de Putte (1956) als predikante aan onze gemeente verbonden.
E jcvdputte@gmail.com
M 06 31 99 36 60

De ene zondag is er dienst om 10:00 uur in Dreischor, de andere zondag om 10:00 uur in Noordgouwe.
Actief binnen de gemeente zijn een Bijbelkring en Kring de Rode Draad.
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.