Hoe oud is de kerk van Dreischor?

Evangelistenhoek_008D3 (foto: Chris Booms)
Hoe oud is de kerk van Dreischor?

Zo'n vraag is in het algemeen lastig te beantwoorden. Vermoedelijk werd in de negende en tiende eeuw begonnen met de bouw van kerken op onze eilanden. Aanvankelijk waren die van hout. In de dertiende eeuw verliep de stichting van kerken explosief. Dat lag vooral aan de bevolkingsgroei en de gestegen welvaart. Schouwen telde in het begin van de twaalfde eeuw hooguit drie kerken. Een eeuw later waren dat er op de eilanden ongeveer twintig. Ze waren als kapel begonnen en na de inwijding door de bisschop verheven tot kerk. Al naar gelang de omvang van de plaats en de financiële mogelijkheden werd er gebouwd en verbouwd. De meeste 'oude' kerkgebouwen op Schouwen-Duiveland dateren uit de late 14de tot en met de 16de eeuw. Omdat men aan kerken bleef bouwen en verbouwen zijn als regel geen precieze dateringen op te geven. Dateringen moeten daarom plaatsvinden op basis van gebruikte steensoorten, profileringen, versieringen, stijlen enz. Hoe ingewikkeld het is, laat de kerk van Dreischor zien. De start van de bouw van de kerk in zijn huidige vorm zal op minstens de 14de eeuw moeten worden gedateerd en wellicht nog vroeger.

Buitenkant koor

Het koor van de kerk van Dreischor is het oudste deel omdat het uit de tweede helft van de 14de eeuw dateert. Het schip, waarin de kerkbanken en het orgel staan, is uit de 15de eeuw. De zuidbeuk, met daarin de grafmonumenten van de gebroeders Ockersse en mr. Pieter Mogge, is uit het eind van de 15de eeuw. De sacristie, bereikbaar via de zuidelijke deur in het koor, is uit de 16de eeuw. De consistorie is pas in de twintigste eeuw aangebouwd.

Huib Uil
gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland

Bijbelkring
datum en tijdstip 21-03-2019 om 19:45

Adriaanskerk Dreischor
datum en tijdstip 24-03-2019 om 10:00

Crescendo | Voorstelling "KANSEN KRIJGEN"
datum en tijdstip 30-03-2019 om 19:00

Hervormde gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Hervormde gemeente Dreischor met de Hervormde gemeente Noordgouwe. Sinds 19-10-2014 is ds. J.C. van de Putte (1956)
M 06 31 99 36 60
als predikante aan onze gemeenten verbonden.
De ene zondag is er dienst om 10:00 in Dreischor, de andere zondag om 10:00 in Noordgouwe.
Binnen de gemeente zijn een zondagsschool en meerdere kringen actief.