PKN
Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe
 
Inhoudsopgave Inhoudsopgave

1. Luidklok Driekoningenkerk
2. De koorbank in de Dreikoningenkerk
3. Schilderijen in de zijbeuken
4. Torenuurwerk Noordgouwe
 
1. Luidklok Driekoningenkerk

FOTO RIET REMEEUS
1. Luidklok Driekoningenkerk

De datum staat waarschijnlijk op het niet gefotografeerde deel van de klok.
Het is in ieder geval niet de oude klok uit 1701, die zal waarschijnlijk in de 2de wereldoorlog verloren zijn gegaan. Ook gezien het lettertype lijkt het een klok uit de 2de helft van de 20ste eeuw.

Bron:
Venema, Kees, medewerker gemeentearchief Gemeente Schouwen-Duiveland
 
2. Koorbank in de Driekoningenkerk

FOTO RIET REMEEUS 22-08-2011
2. Koorbank in de Driekoningenkerk

De kerkbank is nog een restant van een koorbank van vóór de restauratie van 1955.
Deze is later van een hoge rugleuning voorzien, mede om de nog steeds aanwezige vochtplekken op de muur enigszins aan het oog te onttrekken.

Informatie:
Wikipedia Koorbanken
 
3. Schilderijen in de zijbeuken

3. Schilderijen in de zijbeuken

De schilderijen in de beide zijbeuken zijn het werk van de destijds in Noordgouwe woonachtige schilder M.A.(Arie) Schipper ter herinnering aan de Watersnoodramp. Zij waren een geschenk van de burgerij aan de (burgerlijke) gemeente Noordgouwe en bestemd voor het nieuwe gemeentehuis van Noordgouwe, maar toen dat als gevolg van een gemeentelijke herindeling in 1966 gesloten werd moest er een andere plaats voor worden gezocht en kregen ze na een omzwerving van vijfendertig jaar (ze hingen ook jaren in de hal van de lagere school van Noordgouwe) uiteindelijk een plaats in de kerk. Het schilderij in het zuidertranscept beeldt de titanenstrijd uit die de mannen van Noordgouwe begin februari 1953 met de elementen leverden toen de Schouwse dijk het bij Kakkersweel (aan de weg naar Kerkwerve) had begeven. Zij slaagden er enige dagen later in het gat te dichten, waardoor het dorp voor overstroming werd behoed. Het andere schilderij beeldt het geluk uit dat de bevolking vervulde toen het gevaar geweken was en de elementen tot rust waren gekomen. Behalve de gestileerde moeder en kind zijn er op dit schilderij een aantal karakteristieke gebouwen afgebeeld. Hiertoe behoren natuurlijk de kerk (nog met aanbouw), de hofstede Rozegaard met inrijhek aan de Kloosterweg, het tuinhuis van café (later hostellerie) Schuddebeurs en de buitenplaats Heesterlust.
 
4. Torenuurwerk Noordgouwe

FOTO RIET REMEEUS
4. Torenuurwerk Noordgouwe
Noordgouwe: een torenuurwerk als nieuw. Kerkgangers en andere bezoekers van ons mooie kerkgebouw zullen de laatste tijd verrast zijn geweest door de fraaie aanblik van het mechanische uurwerk dat bij de ingang staat opgesteld. Dat hebben wij te danken aan een gedreven inwoner van Dreischor, de heer A.F. Deumers, die zich als amateur-klokkenmaker over het torenuurwerk heeft ontfermd en dit op zeer deskundige wijze gerestaureerd en weer lopend heeft gemaakt.
lees meer »
 
 
 

Driekoningenkerk Noordgouwe
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10:00
meer details

Driekoningenkerk Noordgouwe
datum en tijdstip 31-10-2021 om 10:00
meer details

Driekoningenkerk Noordgouwe
datum en tijdstip 07-11-2021 om 10:00
meer details

 
Protestantse gemeente Dreischor-Noordgouwe

Doopvont Noordgouwe
Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Protestantse Gemeente Dreischor en de Protestantse Gemeente Noordgouwe.
Sinds 19-10-2014 is ds. Josée van de Putte (1956) als predikante aan onze gemeente verbonden.
mail jcvdputte@gmail.com  M 06 31 99 36 60
De ene zondag is er dienst om 10:00 uur in Dreischor, de andere zondag om 10:00 uur in Noordgouwe.
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.