Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe

3. Tabernakel klooster Sion

Na de teloorgang van het klooster bleek een tabernakel (bewaarplaats voor hosties) gered te zijn. Volgens de gegevens van het bisdom Breda en oud-pastoor A. Verdaasdonk is het in de 17e eeuw gemaakt. Het klooster Berg Sion heeft als Kartuizer klooster gefunctioneerd tot omstreeks 1568, toen de Reformatie een eind maakte aan zijn bestaan en het geplunderd werd. Vermoedelijk moeten we de data bijstellen tot begin 16e eeuw. Net als het retabel toont ze kenmerken van de vroege Renaissance, die in de zuidelijke Nederlanden eerder begon. In Engeland begint dan ook de Renaissance.

Aan de voorzijde zijn twee met koper gemonteerde zuilen of basementen die aan de zijkanten omlopen tot aan de achterwand. Het deurtje is beslagen met koperen ornamenten met in het midden een achthoekige zilveren plaquette, voorstellende de geboorte van Christus.
De voorzijde en de basementen zijn belijmd met schildpad en ebbenhout, de zijkanten en de binnenkant zijn belijmd met een geometrisch ornament in noten, ebben en ivoor.
In de achterzijde is een ster in ivoor en ebbenhout.
terug

Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe

Doopvont Noordgouwe

Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Protestantse Gemeente Dreischor en de Protestantse Gemeente Noordgouwe.