Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe

6. Liturgische kleurenHet witte antependium
Driekoningenkerk Noordgouwe

Wit is de oudste kleur in de kerk, deze kleur werd al gebruikt in de Romeinse cultuur. Wit als feestkleur; kleur van zuiverheid en licht; gebruikt in de kerk op feesten die te maken hebben met nieuwheid en bevrijding. Daarom de kleur voor de grote feesten van de kerk, zoals Kerstmis en Pasen, maar ook bij huwelijksinzegeningen en bij doop- en belijdenisdiensten. We hebben wit vanaf Kerstavond t/m 6 januari Driekoningen (Epifanie- verschijning van Christus aan de wereld).
Vanaf Paaszondag 50 dagen wit zolang het Paasseizoen duurt. Op Witte donderdag hebben we ook wit, omdat dat de donderdag is waarop het avondmaal werd ingesteld. Op de zondag van de Drie-eenheid (Trinitatis) twee weken na Pasen: wit blijft in de kerk tot de zaterdag na Trinitatis. Wit is ook een Bijbelse kleur (volgens Openbaringen 7:9 dragen de deelnemers aan de hemelse eredienst witte gewaden - zie ook Openbaringen 3:4).

Het rode antependium
Driekoningenkerk Noordgouwe

Rood heeft twee betekenissen; rood voor het bloed dat Christus voor ons vergoten heeft en rood voor de aanvuring door de Heilige Geest. Op Palmzondag is de kleur rood, het begin van de lijdensweek waarin onze Heer voor ons zijn leven gaf. Ook met Pinksteren rood, voor de vlammen van de Heilige Geest. Deze kleur blijft maar voor één week, want de zondag na Pinksteren is de zondag van de Drie-eenheid (wit). Ook bij bevestiging en verbintenis van ambtsdragers wordt rood gebruikt.

 
Het groene antependium
Driekoningenkerk Noordgouwe

Groen is de kleur voor alle overige zondagen. Groen zie je in de kerk vanaf  7 januari (de dag na Epifanie) tot Aswoensdag (datum varieert, afhankelijk van de datum van Pasen, die aan de maan gebonden is) en van de zondag na Trinitatis tot de 1e zondag van Advent.  Groen hebben we dus in de zomer. Het is de kleur van de groei – ook in geestelijke zin! We moeten blijven groeien in liefde als christenen.
terug

Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe

Doopvont Noordgouwe

Protestantse Gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Protestantse Gemeente Dreischor en de Protestantse Gemeente Noordgouwe.