PKN
Protestantse gemeente Dreischor-Noordgouwe
 
Geschiedenis kerk Dreischor

Prentbriefkaart Zeeuwse Bibliotheek / Beeldbank
Geschiedenis kerk Dreischor

In die tijd was het zo dat elke zichzelf respecterende gemeenschap een kerk wilde, want het geestelijk leven speelde toen een veel grotere rol dan in deze moderne tijd. Ook de bestuurders waren onder invloed van de geestelijkheid zich hiervan terdege bewust. Rond 1340 was het dus zover en werd een begin gemaakt met de bouw van de kerk die 200 jaar in beslag nam, voorwaar een behoorlijk karwei voor onze voorvaderen.
De kerk was overigens veel te groot in verhouding tot de bescheiden omvang van het inwonertal, maar er werd rekening gehouden met de groei van de gemeente en een grote toeloop van pelgrims tijdens processies, jaarmarkten en bijzondere feestdagen.
Binnen in de kerk kon je worden begraven als je er flink geld voor over had en als dat niet zo was dan werd je begraven rond de kerk: het kerkhof.
Het geestelijk leven beheerste in die tijd de hele samenleving. Na de reformatie veranderde er niet veel. De katholieken werden protestanten en zodoende werd het kerkgebouw een protestantse kerk.
Gedurende de ongeveer 500 jaar voor 1940 ontwikkelde voor Dreischor alles zich heel geleidelijk en er waren weinig echt schokkende veranderingen.
Maar na de evacuatie in de oorlogsjaren en de grote watersnood in 1953 kwamen veel zaken in een stroomversnelling, vooral omdat na deze 2 evacuaties veel eilandbewoners “aan de overkant” terecht kwamen en met nieuwe, andere omstandigheden werden geconfronteerd. Veranderingen zetten door omdat ons eiland, dus ook Dreischor werd ontsloten en ontdekt als vakantieoord en tevens als prima plaats om permanent te wonen.
Het gevolg is dat in ons dorp minstens de helft van de inwoners hier niet “geboren”en “de taal niet spreekt”.
Om onze kerkgebouwen toch levend te laten blijven zijn deze ook te bezichtigen. Ook worden er nu en dan concerten gegeven.
Het is dan ook de moeite waard om even naar binnen te gaan en stil te zijn en te genieten van de prachtige uitstraling van onze kerk.

J. van Wezel

terug
 
 
 

YouTube kerken Dreischor-Noordgouwe
datum en tijdstip 09-03-2021 om 19:30
meer details

Adriaanskerk Dreischor
datum en tijdstip 28-03-2021 om 10:00
meer details

 
Protestantse gemeente Dreischor-Noordgouwe

Doopvont Noordgouwe
Protestantse gemeente Dreischor-Noordgouwe is een samenwerkingsverband van de Protestantse gemeente Dreischor en de Protestantse gemeente Noordgouwe.
Sinds 19-10-2014 is ds. Josée van de Putte (1956) als predikante aan onze gemeente verbonden.
E jcvdputte@gmail.com
M 06 31 99 36 60

De ene zondag is er dienst om 10:00 uur in Dreischor, de andere zondag om 10:00 uur in Noordgouwe.
Actief binnen de gemeente zijn een Bijbelkring en Kring de Rode Draad.
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.